Avtomoto

Verige za avto – obvezna oprema?

2 min branja

Dejstvo je, da nekatere dele avtomobila povezujemo z določenimi letnimi časi. Verige za avto denimo povezujemo z zimo, predvsem s sneženjem. Takrat zimske pnevmatike namreč niso več dovolj. V tem primeru lahko brez težav zapišemo, da verige predstavljajo obvezno opremo za vsakega voznika.

Ko nam misel uide na to, da moramo nujno kupiti verige za avto, vemo, da moramo biti pozorni predvsem na pravo dimenzijo, obenem pa tudi na material, iz katerega so narejene.

Tekstilne verige za avto so se nam strgale

Imeli smo slabo izkušnjo, saj smo se lansko zimo, ko je bilo še malo snega, naokoli vozili z verigami, ki so bile narejene iz tekstila. Ne boste verjeli. Tudi takšne ponujajo na trgu. Prodajalec pa nas ni opozoril na to, da se lahko tovrstne verige za avto strgajo, predvsem v primeru, če je snega malo. Kupili smo jih, ker smo izvedeli, da jih lahko najlažje namestimo. Naslednjič bomo morali biti previdnejši.

Kaj je torej ključno?

V prvi vrsti si moramo priskrbeti takšne verige za avto, da bo njihova velikost ustrezala pnevmatikam na našem vozilu. To je dejstvo, ki ga ne smemo spregledati. Ker pa ima dandanes že vsaka večja družina pri hiši vsaj dva avtomobila, je dobro tudi to, da kupimo verige za avto, ki se bodo prilegale čim več različno velikim platiščem. V drugi vrsti pa moramo seveda poskrbeti, da jih bomo namestili na preprost in hiter način.

Ali z nameščanjem snežnih verig na svoj jekleni konjiček še nimate izkušnenj? V zgornjem video posnetku si oglejte, kako se jih pravilno namesti. Z nekaj malega prakse bo nameščanje povsem enostavno!

Verige se lahko tudi uničijo

Verige za avto strokovnjaki priporočajo predvsem v primeru, kadar je na cesti veliko snega. Že res, da nam kvalitetne verige omogočajo vožnjo tudi po razmočeni in suhi cesti, pa vendarle jih takrat ne bi smeli uporabljati. Hitro se namreč zgodi, da jih poškodujemo ali celo do konca uničimo.

Tekstilne so še vedno priljubljene

Kljub naši slabi izkušnji naj povemo, da se tekstilne verige še vedno izjemno dobro prodajajo. Imajo namreč številne pozitivne lastnosti, ki prepričajo marsikaterega kupca. Delujejo na principu suhega trenja, kar pomeni, da se sneg ne prime na pnevmatiko. Tekstilne verige so uporabne tako za sneg kot led. Po namestitvi se med vožnjo samodejno centrirajo, posledično pa ne povzročajo hrupa in vibracij.

Za slabost pa že veste, kajne? So manj trpežne in v primeru, da ni dovolj snega, se lahko hitro uničijo.