Avtomoto

5 nasvetov za čiščenje notranjosti avtomobila

2 min branja

Avtomobil je za mnoge od nas na nek način kar član družine. In zanj je seveda treba primerno skrbeti. Gre za nek oseben prostor, v katerem se znajdemo praktično vsak dan. Nekateri za dlje časa, drugi manj. A tam se želimo počutiti dobro.

Tako kot v razmetanem stanovanju bivanje ni prijetno, je tudi vožnja v zamazanem avtu s slabim zrakom vse prej kot prijetna. Avtomobil dokaj redno peremo, a misliti je treba tudi na notranjost, kjer se poleg klasične umazanije lahko razvijejo tudi neprijetne bakterije in z njimi vonjave. Da o prahu sploh ne govorimo. In kako se lotiti čiščenja notranjosti avtomobila?

1. Najprej opravimo s sesanjem

Za prvi korak najprej dobro prezračimo vozilo na način, da prižgemo ventilacijo na maksimalno moč in na ta način dobro prečistimo sistem prezračevanja. Nakopičen prah na režah zračnikov spihamo in se pripravimo na temeljito sesanje. Z uporabo posebnih ščetk lahko še dodatno očistimo same reže.

Za začetek odstranimo tepihe, po potrebi tudi prevleke s sedežev, katerih se lotimo zunaj avtomobila. Tepihe posesamo ali operemo, če so gumijasti, prevleke operemo v pralnem stroju (oziroma po navodilih proizvajalca). Pri sesanju ne smemo ubirati bližnjic. Uporabimo tudi različne nastavke za lažji dostop do skritih kotičkov. Posesamo obloge, pod sedeži, vrata in prtljažni prostor.

2. Brisanje prahu

Ko je notranjost vozila posesana, se lotimo brisanja prahu. Pri tem ne gre hiteti, saj hitro spregledamo kakšno površino ali pa prah bolj odrinemo nekam na stran, namesto da bi ga iz vozila odstranili. Za brisanje prahu uporabimo antistatično krpo iz mikrovlaken, ki bo močno olajšala naše delo.

Skoraj zagotovo se bo v naših rokah znašlo tudi pršilo s kakšnim priljubljenim vonjem, a pri tem ne gre zadeve jemati z levo roko. V prvi vrsti je treba paziti že pri nakupu, pršilo nanesti z ustrezne razdalje in upoštevati, da tega ne počnemo, kadar je notranjost vozila preveč razgreta.

3. Uporaba ustreznih čistil

Za čiščenje notranjosti avtomobila je treba uporabiti ustrezna čistila. Tisto, ki je slučajno pod pomivalnim koritom, najverjetneje ne bo v redu. Zavijte v trgovino s pripomočki za nego avtomobila in kupite kvalitetna čistila.

Čiščenje armaturne plošče

Čiščenje različnih površin zahteva uporabo različnih čistil.

Takšna, ki po čiščenju v avtu ne bodo puščala neprijetnega vonja in lis na površinah. V vozilu se nahajajo različni materiali (blago, plastika, guma …), zato eno samo čistilo za vse ne bo zadostovalo.

4. Čiščenje stekel

Z zunanje strani poleg avtomobila operemo tudi stekla. Ko se posušijo, pa jih očistimo še s čistilnim sredstvom, ki poskrbi za jasen pregled med vožnjo. Tudi z notranje strani je stekla seveda potrebno očistiti, saj se na njih nabirajo umazanija in mastne lise.

Stekla v vozilu čistimo šele po sesanju in brisanju prahu. Uporabimo čistilo za stekla, ta pa nato obrišemo s krpo, ki ne pušča sledi. Nekateri si pri tem opravilu še vedno najraje pomagajo kar s papirjem oziroma s papirnatimi brisačami, ki se navadno znajdejo v naši kuhinji. Tudi pri tem opravilu velja, da se izogibamo vročemu vremenu.

5. Če je hudo, opravimo globinsko čiščenje

V določenih primerih par pridnih rok enostavno ni dovolj. Zgodi se, da se v avtomobil naseli neprijeten vonj, morda se je kdaj kaj polilo po sedežih in po tleh, pomembno vlogo pri tem pa ima tudi starost vozila in pa morebitno dejstvo, da se je v njem kadilo.

V tem primeru opazimo porumenele stropove, vonja pa ne odstrani niti osvežilec zraka. Rešitev je globinsko čiščenje, ki pa naj ga opravi strokovnjak z ustrezno tehnično opremo. Sicer lahko z globinskim sesalcem marsikaj postorimo tudi doma, a rezultat vendarle ne bo takšen kot izpod rok profesionalca.