Šport in prosti čas

Vrste snowboard desk in njihove značilnosti

2 min branja

Na izbiro snowboard deske vplivajo predvsem izkušnje deskarja, način vožnje in teren, po katerem se najpogosteje vozi. Obstaja kar šest različnih desk in izbrati je treba najprimernejšo glede na svoje potrebe.

Na voljo so all-mountain, freestyle, splitboard, freeride, freecarve in powder deska. Več o omenjenih vrstah snowboard desk boste izvedeli v nadaljevanju. Po prebranem bo izbira ustreznega snowboarda zagotovo že precej lažja, če vas zanima, kje opraviti nakup snowboard opreme, pa boste to izvedeli TUKAJ.

1. All-mountain snowboard

All-mountain deska je izdelana za ostra zavijanja po snegu in poskoke po zasneženih strminah. Tovrstni tip je odlična izbira za začetnike in poznavalce, ki si želijo pridobivati novih izkušenj za še naprednejše bordanje.

2. Freestyle snowboard

Freestyle deske se odlično odrežejo v snowboard parkih in pri izvedbi različnih trikov. Lahko se uporablja tudi za urbano deskanje in za prosti slog. Deska je namreč zasnovana za hitro manevriranje, ki je zlasti dobrodošlo med izvajanjem trikov.

Freestyle snowboard Salomon The Villain WIDE (2022)

Freestyle snowboard Salomon The Villain WIDE (2022) – Extremevital.com

Takšna deska je še posebej dobra izbira za začetnike, ker je bolj upogljiva, zato je z njo bistveno lažje manevrirati. Če je deska označena z oznako WIDE, pomeni, da je nekoliko širša in kot takšna primerna za deskarje z večjo številko stopala.

3. Splitboard snowboard

Splitboard deska se lahko razpolovi in spremeni v smuči. To zagotavlja spust po strminah, obenem pa tudi vožnjo po ravnem. V primerjavi z drugimi tipi desk se razlikuje po tem, da ima sposobnost vzpenjanja.

Splitboard Furberg Freeride Split (2022)

Splitboard Furberg Freeride Split (2022) – Extremevital.com

Splitboardi so zasnovani za premagovanje vseh vrst snežnih terenov, ki jih deskar lahko najde visoko v gorah. Imajo dobre plovne lastnosti in so izjemno stabilni pri visokih hitrostih.

4. Freeride snowboard

Freeride deska je namenjena bordanju po strminah in za vožnjo med drevesi. Izdelana je za uporabo po usmerjenih stezah in za spuste po gorah. Ta tip deske ima praviloma drugačno obliko nosu v primerjavi z repom. Rep deske je namreč običajno krajši, ožji in bolj raven v primerjavi s sprednjim delom oziroma nosom.

Freeride snowboard Arbor Crosscut Camber (2022)

Freeride snowboard Arbor Crosscut Camber (2022) – Extremevital.com

Pri nas so freeride deske izjemno priljubljene. Namenjene pa so zlasti tistim deskarjem, ki imajo radi sveže urejena pobočja, vožnjo po neutrjenem ter mehkem snegu, saj zagotavljajo izjemno plovnost.

5. Freecarve snowboard

Freecarve deska je v primerjav s freeride ter freestyle ožja. Njena trda in dolga konstrukcija je narejena za čistejše zavoje in nekoliko večje hitrosti. Zaradi carving robnikov deska omogoča hitro zavijanje, obračanje in dober oprijem robnikov – tudi na poledenelem ter trdem snegu. Tako kot to velja za Freeride deske so tudi Freecarve oziroma Carving deske namenjene za vožnjo v le eno smer.

6. Powder snowboard

Powder deska je izdelana tako, da se lahko kar se da dobro odreže na večjih količinah snega. Ima namreč vrhunske sposobnosti drsenja na globokem snegu. Takšen tip deske za bordanje je namenjen prav vsem deskarjem – od začetnikov do bolj izkušenih. Omogoča visoko zmogljivost na neurejenih terenih.

Ko ugotovite, kateri tip deske je najprimernejši za vas, naloga še ni končana. Izbrati je namreč potrebno še ustrezno dolžino in širino deske, in sicer glede na vašo velikost, težo, slog deskanja, velikost stopala in sposobnosti.