Avtomoto

Kako ukrepati ob avtomobilski nesreči?

3 min branja

Udeležba v cestnem prometu je nadvse odgovorna naloga in na vseh voznikih je, da pazijo tako nase kot na druge udeležence v prometu. Ker pa nesreča nikoli ne počiva, pride tudi do neljubih situacij. Večinoma gre k sreči samo za razbito pločevino, žal pa se v nekaterih primerih poškodujejo tudi osebe.

Zelo pomembno je, da smo med vožnjo zbrani in upoštevamo prometne predpise. Obstajajo pa seveda tudi pravila in nasveti, ki se jih je treba držati v primeru, da pride do prometne  nesreče. Človek je v tistem trenutku prizadet in zmeden, kljub temu pa mora ravnati odgovorno in karseda varno.

Udeleženi smo v prometni nesreči: kaj pa zdaj?

V prvem trenutku, ko pride do prometne nesreče, v kateri smo udeleženi, seveda pride do šoka. Vseeno pa je potrebno ustrezno ravnati, sicer lahko pride še do kakšne nove nezgode. V prvi vrsti je treba vozilo, če je to v voznem stanju, zapeljati ob stran vozišča.

Avto na strani vozišča

Zaradi varnosti je potrebno avto pri nesreči pustiti ob strani vozišča.

Na avtocesti ali hitri cesti je temu namenjen odstavni vozni pas, drugje je potrebno poiskati primeren kraj, kjer s svojim ustavljenim vozilom ne bomo motili prometa in ogrožali ostalih udeležencev v njem. Preden izstopimo iz vozila, je potrebno prižgati vse štiri smernike oziroma varnostne utripalke.

Zavarovanje kraja nezgode

V vsakem avtomobilu mora biti po zakonu prisotna določena varnostna oprema, ki bo v tem primeru prišla še kako prav. Najprej je potrebno obleči varnostni telovnik z odsevnimi elementi, nakar v avtomobilu poiščemo varnostni trikotnik in ga pravilno namestimo na delu vozišča, kjer ne bo ustavil prometa, pač pa voznike zgolj opozoril, da je pred njimi stoječe vozilo.

Pravilno nameščen varnostni trikotnik stoji najmanj 100 metrov od poškodovanega ali okvarjenega vozila. Če je to mogoče, naj nekdo izmed udeležencev v prometni nezgodi ostane pri trikotniku in dodatno opozarja ostale udeležence v prometu. To je še posebej dobrodošlo v večernih in nočnih urah, ko je morda trikotnik lažje spregledati. Oseba naj seveda ne stoji na cestišču, oblečen naj ima varnostni telovnik in naj bo opremljena z lučjo. Zelo priročni so tudi pametni telefoni s funkcijo svetilke.

V primeru poškodovancev

Če pride do prometne nezgode, v kateri so poškodovani ljudje, je le-tem potrebno nuditi prvo pomoč in poklicati reševalce. Vsi vozniki so opravili tečaj prve pomoči in čeprav sta morda v tistem trenutku v glavi zgolj megla in strah, da bi storili kaj narobe, je vsaka pomoč boljša od nobene.

Vsekakor pa ne gre premikati poškodovane osebe, če obstaja sum na poškodbo hrbtenice. Po klicu nujne pomoči izurjene osebe na drugi strani preko telefona povprašajo za stanje poškodovanca in svetujejo, kako ravnati v naslednjih korakih, zato je vsekakor nujno, da se pomoči lotimo.

Manjša nezgoda pomeni manj težav

A le v primeru, da tudi tukaj poznamo vse varnostne protokole in opravimo še z administracijo. Pri večjih nezgodah je nujno poklicati prvo pomoč in policijo. Pri manjših pa načeloma vse lahko rešijo vpletene osebe. Seveda pa je potrebno izpolniti evropsko poročilo o prometni nesreči.

V njem naj bodo navedeni vsi zahtevani podatki, saj bo to poročilo kasneje obravnavala zavarovalnica, ki krije škodo. Vsekakor pa niti ob manjši nezgodi ne bežite s kraja nesreče. Kazen za takšno ravnanje je namreč 1200 € in 18 kazenskih točk, kar pomeni odvzem vozniškega dovoljenja.

Različni primeri

Med avtomobilske nesreče ne sodijo zgolj tiste klasične, kjer sta udeleženi dve vozili. Zgodi se, da pred avtomobil steče divjad, ki povzroči ogromno škode, situacija pa je prav tako resna kot vse ostale, saj imamo na cesti vozilo, ki ga je potrebno enako zavarovati.

Do prometne nezgode lahko pride tudi v tujini, zato je dobro imeti informacije o tem, kako ravnati v primeru nezgode, še preden se v tujino odpravimo.