logo

5 napak pri čiščenju avtomobila

Vaš jekleni konjiček vam veliko pomeni, zato si želite zanj dobro skrbeti. Redni servisi, odpravljanje morebitnih okvar, nove gume, vse to je del vzdrževanja avtomobila, čemur enostavno ne morete ubežati.

Napake pri čiščenju avtomobila

Ali veste, katere so najpogostejše napake pri čiščenju avtomobila?

Potem pa je tu seveda še čiščenje. Nekateri avto perejo doma na dvorišču, spet drugi morda nimajo dvorišča in se vozijo v avtopralnice. A vse več je tistih, ki ob avtopralnici radi zavijejo v bokse, kjer sami operejo svoje vozilo. Vsem pa je skupno, da se morda ne zavedajo napak, ki jih pri pranju jeklenega konjička nevede počnejo.

1. Pranje ob močnem soncu

Le kaj je lepšega od pranja avtomobila pod toplim soncem? Nekateri to izkoristijo še za pridobivanje zagorelega videza svoje kože. Cev z vodo na sredino dvorišča, posoda z vodo in čistilom, gobica in akcija. No, ne tako hitro. Pranje avtomobila pod vročim soncem vam bo povzročilo težave. Četrt avtomobila boste namilili, nato pa želeli naprej, ko boste opazili, da se za vami pločevina že suši.

Nič hudega, saj boste potem vse skupaj zalili z obilico vode? Ne povsem. Na površini bodo ostale takšne in drugačne lise, mrčes, ki ste ga enkrat že zdrgnili stran, pa se bo prilepil nazaj. Za pranje avtomobila razmišljajte raje o bolj senčnem prostoru ali pa v terminu, ko sonce ni povsem nad vami.

2. Pranje avtomobila z umazano gobico

Ena večjih napak, ki tudi drago stane, je uporaba umazane gobice za pranje avtomobila. Morda ste mnenja, da ste jo dovolj temeljito sprali, a čisto vsega v njej ne boste videli na prvi pogled. V pore se skrijejo razni drobci umazanije in majceni kamenčki, ki bodo med drgnjenjem poškodovali lak na pločevini vašega avtomobila.

Goba za pranje avtomobila

Pazite, da bo goba za pranje avtomobila vedno temeljito sprana in čista.

Prav zato je potrebno gobico za pranje avtomobila redno menjati, še posebej v primeru, če se zgodi, da vam ta ponesreči pade na tla. Da preprečite nabiranje umazanije v gobi, si omislite dve vedri. V eno dajte vodo s čistilom, v drugo pa samo čisto vodo, v kateri boste izpirali umazano gobo.

3. Kuhinjska čistila ne sodijo na avto

Kuhinjska čistila so za čiščenje avtomobila večinoma preveč agresivna. Z njimi bi lahko poškodovali tako lak kot barvo, pa tudi odstranili zaščitne sloje voska ali UV zaščite. Vozilo je sestavljeno iz različnih materialov, kot so pločevina, guma in plastika, zato čistilo za čiščenje vodnega kamna tukaj nima kaj iskati.

4. Čiščenje platišč

Za čiščenje avtomobila uporabljajte povsem drugo gobico kot za čiščenje platišč. Na njih se namreč nahajajo trdi delci, kot so kamenčki ali okruški s samih platišč, ki se lahko skrijejo v gobico in lahko z njimi nato poškodujete lak ter barvo samega vozila.

Za platišča obstaja na trgu kar nekaj posebej izdelanih čistil, ki uspešno odstranijo trdovratno umazanijo in maščobo. Precej teh je na voljo v pršilkah za enostavnejši nanos. Čistilo pustite nekaj časa delovati in nato samo izperite s tekočo vodo.

5. Od strehe navzdol

Čiščenje avtomobila naj vedno poteka od strehe navzdol. Tako se boste izognili prenašanju trdih delcev, ki se nahajajo na podvozju avtomobila, na samo pločevino. Če imate na voljo silikonski brisalec, ga uporabite za odstranitev odvečne vode po pranju avtomobila.

Odprite vsa vrata in prtljažnik, da se voda odteče, nato pa pločevino obrišite še s krpo za ta namen. Tako šamponiranje vozila kot končno brisanje opravite z gibi gor – dol in ne s krožnimi gibi, ki bi na površini za seboj puščali vidne sledi.

Povezani prispevki