Lepota in zdravje

Odprava smrčanja po naravni poti

2 min branja

Čeprav ste morda že kje kdaj slišali, da proti smrčanju ni pravega zdravila, obstaja kar nekaj naravnih metod, ki vam lahko pomagajo stanje vsaj nekoliko olajšati. In če smrčite tudi sami, se verjetno zavedate, kako moteče in neprijetno je to početje, sploh pa, ker ga ne morete nadzorovati.

Smrčanje ni moteče le za osebo, ki to počne, temveč predvsem za partnerja, ki mora poleg smrčeče osebe vsako noč poskušati spati. Spanec je vsekakor otežen, posledično pa je mnogo slabše počutje in ne nazadnje tudi zdravje. Kako torej odpraviti smrčanje na popolnoma naraven način?

Vaje proti smrčanju

Jezik in mehko nebo sta mišici, ki ju lahko trenirate in z vajami okrepite; podobno kot pri vsaki drugi vrsti mišice. Vaje so zelo preproste, za učinkovit rezultat pa je najpomembneje, da jih izvajate dovolj pogosto in dosledno.

1. Pomahajte z iztegnjenim jezikom

Jezik poskusite iztegniti tako daleč, kolikor lahko. Pri tem ga ne upogibajte. V iztegnjenem položaju ga premikajte levo in desno ter se poskusite dotakniti ustnic. Vajo z iztegnjenim jezikom ponavljajte, vse dokler ne občutite bolečine oziroma vsaj 10 do 15 sekund.

2. Po nebu drsite z jezikom

Jezik pomaknite za zgornji del zob. S konico jezika drsite po nebu proti grlu, in sicer vzdolž grebena, ki ločuje obe strani trdega neba. Vajo drsenja z jezikom po nebu ponovite najmanj dvajsetkrat.

3. Sesajte palec

Jezik položite na nebo in pri tem vsaj nekaj sekund sesajte palec. Nato popustite. Jezik mora biti ves čas položen na trdo nebo. Vajo s sesanjem palca ponovite vsaj dvajsetkrat, nato jezik popolnoma sprostite.

Omenjene vaje lahko opravljate kjer koli in kadar koli – razen vaje z raztegovanjem jezika. Priporočamo vam, da vaje opravljate vsaj trikrat na dan. Če jezik in nebo postaneta boleča, z vajami ne pretiravajte. Prvi vidnejši rezultati se bodo pokazali že v roku nekaj tednov. Najpomembneje je, da ste pri tem vztrajni.

K odpravi smrčanja pripomore zdrav življenjski slog

Na vprašanje, kako odpraviti smrčanje, vas bo marsikdo, zagotovo pa strokovnjak, vprašal, kako se prehranjujete, kako pogosto se gibate in podobno. Če je vaš življenjski slog nezdrav, je vsekakor večja verjetnost, da smrčite.

K odpravi smrčanja torej veliko lahko pripomorete že s tem, da se zdravo prehranjujete, da se redno gibate in da poskrbite za primerno telesno težo. Najbrž vam je znano, da imajo največje težave s smrčanjem prav osebe s prekomerno telesno težo.

Odpravljanje smrčanja s posebnimi zapestnicami

V nekaterih trgovinah, pa tudi v spletnih prodajalnah, lahko kupite prav posebne zapestnice, s katerimi smrčanje prav tako odpravite na povsem naraven način. Zapestnice delujejo tako, da vas med smrčanjem na poseben način opomnijo in vam »ne dajo miru«, vse dokler ne nehate smrčati.

Dobrodošla pomoč osebnega zdravnika

In če se na vse možne pretege na naraven način poskušate odvaditi od smrčanja in vam to niti najmanj ne uspeva, je dobro, da obiščete svojega osebnega zdravnika. Zdravnik vas bo pregledal in vam svetoval, kaj je za vas najustreznejši ukrep. Morda vam bo svetoval še katero od povsem naravnih metod za odpravo smrčanja.