logo

Na kaj paziti pri izbiri velikosti kolesa?

Ko se odločate o nakupu kolesa, morate biti pozorni na kar nekaj reči. Za začetek se morate seveda odločiti, katere vrste kolesa si sploh želite. Imate bolj ambiciozne načrte in boste posegli po cestnem kolesu, morda se vidite raje v naravi in bo boljša izbira gorsko oziroma treking kolo, ali pa denimo potrebujete kolo za v službo, trgovino in prijetno vožnjo po mestu?

Velikost kolesa - izbira

Izbira ustrezne velikosti kolesa bo vplivala na večje udobje med vožnjo.

Ko boste imeli pri izboru vrste kolesa kljukico, pa bodo na vrsto prišle druge izbire, kot so oblika kolesa, barva, dodatna oprema in podobno. Nikakor pa ne smete pozabiti na eno najpomembnejših stvari pred nakupom. Izbrati morate kolo ustrezne velikosti, saj ta vpliva na to, kako se boste na njem počutili.

Zakaj je velikost kolesa pomembna?

V primeru, da izberete napačno velikost kolesa, boste imeli pri vožnji z njim kar nekaj preglavic. Ena od teh je nepravilna drža na kolesu, zaradi katere bo trpela vaša hrbtenica, težave pa bodo občutili tudi drugi deli telesa, kot so rame, zapestja, kolena …

Verjetno ste že slišali koga govoriti o colah ali inčih in koliko colsko kolo nekdo potrebuje. Gre za mersko enoto, s katero se označuje velikost posameznih koles. Na kaj torej paziti pri izbiri velikosti kolesa?

Izmerite razkorak

Čeprav ste bili morda mnenja, da se velikost kolesa oceni glede na višino kolesarja, pa temu ni povsem tako. Bolj kot sama višina kolesarja je pomemben podatek o dolžini njegovih nog. Za pravilno merjenje nog najprej stopite v razkorak (podobno kot bo to na kolesu).

Najbolj natančno meritev boste pridobili, če boste stali v razkoraku ob steni in si med noge vstavili predmet, ki bo odigral vlogo kolesarskega sedeža. Izmerjena dolžina do tal bo nato vaše izhodišče za izračun velikosti kolesa. Višino razkoraka boste namreč pomnožili z 0,65, rezultat pa bo velikost okvirja vašega novega kolesa, izražena v centimetrih.

Velikost kolesa je odvisna tudi od vrste

Zavedati se morate, da idealna velikost kolesa ni vedno enaka, pač pa je odvisna od vrste kolesa. Prav tako je pomemben podatek, kakšne vožnje se boste lotili. Boste kolesarili po mestu ali imate v mislih hitrejšo vožnjo po cesti? Velikost gorskega kolesa v colah denimo lahko izračunate tako, da višino razkoraka pomnožite z 0,226, pri čemer 1 cola ustreza 2,54 cm.

Nekoliko drugače pa je, ko kupujete kolo za otroka. Otroška kolesa se ne kupujejo glede na razkorak, ampak glede na otrokovo višino. Ta kolesa tudi niso kategorizirana po centimetrih, pač pa se njihova velikost šteje v colah.

Za otroška kolesa velja naslednja lestvica:

  • 2 do 4 leta – 12 col
  • 3 do 7 let – 16 col
  • 7 do 9 let – 20 col
  • 9 do 11 let – 24 col

Ustrezno visok sedež

Paziti morate tudi na to, da boste imeli dovolj visok sedež. Kolesarski sedeži so sicer nastavljivi, a v nedogled pač ne gre. Najbolj enostavno boste pravilno višino sedeža izmerili tako, da sedete nanj in pedal s peto potisnete navzdol. Če je v končnem položaju noga povsem iztegnjena, potem je višina sedeža primerna. V nasprotnem primeru morate višino ustrezno popraviti.

Pa varno vožnjo!

Povezani prispevki