Internet

Na kaj je treba biti pozoren po registraciji domene?

2 min branja

Ste se odločili, da boste tudi vi imeli svojo spletno stran? Super, potem ste verjetno že registrirali domeno in zakupili spletno gostovanje. Naj vam najprej osvežimo spomin, kaj je domena. To je spletni naslov, na katerem je dostopna vaša stran, na primer mojepodjetje.net. Domeno torej imate, s tem pa tudi nekaj dodatnih možnosti in obveznosti.

Da boste iz svoje spletne strani dobili največ, velja upoštevati nekaj nasvetov. Prav tako morate paziti, da ne boste slučajno ostali brez registrirane domene. To bi namreč lahko pomenilo velik udarec za vaš posel, s čimer zagotovo ne želite imeti opravka.

Ali so na voljo tudi druge domenske končnice?

Po registraciji domene nikar ne pozabite preveriti, če so na voljo tudi druge istoimenske domene oziroma domenske končnice. Več kot boste imeli registriranih domen, manj možnosti bo, da bi »na vaše ozemlje« prišla konkurenčna podjetja. To seveda ne pomeni, da morate registrirati kar vse domene tega sveta, vsekakor pa velja registrirati tistih nekaj najbolj priljubljenih: .si, .com, .net in .eu.

Ali je na voljo WHOIS zaščita?

Poleg nekaterih domen lahko zakupite tudi WHOIS zaščito. Gre za cenovno ugodno storitev, katere namen je zakrivanje podatkov o nosilcu domene. Obstajajo namreč javne podatkovne baze, kjer je možno preveriti lastništvo domene. V kolikor je na domeno vezana WHOIS zaščita, javnost do podatkov o nosilcu domene ne more. S tem se denimo obvarujete pred neželeno pošto ter neželenimi telefonskimi klici.

WHOIS

WHOIS zaščite ne morete povezati z vsako domeno. Če imate denimo .si ali katero drugo nacionalno domeno (.de, .it, .fr, …), potem s skrivanjem podatkov ne bo nič. Če pa imate registrirano domeno .com ali .net, pa vam vsekakor priporočamo zakup WHOIS zaščite.

Domene ne pozabite podaljšati!

Ena izmed največjih napak, ki jih lahko storite, je ta, da domeno po njenem poteku pozabite podaljšati. Zagotovo ne bi bili prvi, če bi se vam pripetil ta neljubi dogodek. Večina registrarjev vas bo o poteku domene večkrat obvestila prek e-pošte, zato je izjemno pomembno, da ob registraciji domene navede e-poštni naslov, ki ga redno pregledujete. Zavedati se namreč morate, da v kolikor boste na podaljšanje pozabili, lahko domeno za vedno izgubite. Takšni pripetljaji so vaša krivda, privedejo pa lahko do velike poslovne škode.

Ste na domeno namestili SSL certifikat?

Registracija domene, zakup spletnega gostovanja ter postavitev spletne strani so vse bolj povezani s produktom, ki se imenuje SSL certifikat. Tehnologija omogoča napredno šifriranje podatkov, prinaša pa tudi nekaj drugih koristi. Po namestitvi SSL certifikata na spletno stran je ta dostopna na zavarovani »https« povezavi, poleg URL naslova pa je prikazana tudi ikona zelene ključavnice. To je simbol varnosti, zaradi katerega obiskovalci strani le-tej bolj zaupajo in se na splošno počutijo bolj varne.

SSL certifikat

Z uporabo SSL certifikata se poveča verodostojnost spletne strani oziroma podjetja, ki za njo stoji. Obiskovalci se lažje odločijo za nakup, saj se vse bolj zavedajo varnosti pošiljanja svojih osebnih in finančnih podatkov (npr. pri »online« plačilu s kreditno kartico). Tudi Google lastnike spletnih mest k namestitvi SSL certifikata poziva na dva načina:

  • Na spletnih straneh, ki nimajo nameščenega SSL certifikata, se ob URL naslovu prikaže ikona, ki opozarja, da spletno mesto morda ni varno za uporabo.
  • Spletne strani, dostopne prek »https« povezave, imajo v iskalniku Google prednost pred tistimi, ki ne uporabljajo SSL certifikata.