Dom in vrt

Ugodno in kvalitetno tiskanje na domu

1 min branja

Dolgim čakalnim vrstam v fotokopirnici ali na pošti se lahko preprosto izognete z nakupom novega tiskalnika in kvalitetnih kartuš ali tonerjev. Tiskanje vaše pomembne dokumentacije vam bo po nakupu nove naprave vzelo izjemno malo časa. Na dolgi rok boste tako prihranili ne samo čas, vendar tudi denar.

Kartuše pri brizgalnih, tonerji pri laserskih tiskalnikih

Kartuše se uporabljajo pri brizgalnih, tonerji pa pri laserskih tiskalnikih. Brizgalni tiskalniki uporabljajo različne vrste črnila. Črnilo je lahko na oljni ali vodni osnovi, na osnovi topil ali pa je črnilo ultravijolično. Takšne kartuše je možno ponovno napolniti s polnilnim setom.

Kartuše

Tonerji pa vsebujejo barvni prah, ki se tekom tiskanja z laserjem zapeče na papir. Tudi tonerje lahko napolnimo s polnilnim setom.

Izbira med laserskim in brizgalnim tiskalnikom

Največji razliki med laserskim in brizgalnim tiskalnikom sta v hitrosti tiskanja in pogostosti menjave kartuš. Brizgalni so cenovno ugodnejši in kot takšni primerni za vse posameznike, ki ne tiskajo pogosto ter ne želijo zapraviti veliko denarja za nakup nove kartuše. Primerni so tudi za vse, ki tiskajo fotografije.

Laserski tiskalniki pa so idealni za osebe, ki tiskajo pogosteje in želijo predvsem kvaliteten ter hiter tisk dokumentacije. Če torej nameravate pretežno tiskati tekstovne datoteka, bo primernejša izbira laserskega tiskalnika.

Večnamenske naprave

Tudi večnamenske naprave so lahko brizgalne ali laserske. Te poleg možnosti tiskanja vsebujejo tudi optični čitalec, fotokopirni stroj in faks.

Multifunkcijske naprave

Zaradi možnosti večopravilnosti so večnamenske naprave dražje in večje od vseh drugih vrst tiskalnikov. Manj primerne so za domačo rabo, a so hkrati odlične za vsako pisarno, saj jih obenem lahko uporablja več različnih uporabnikov.

Brizgalni tiskalniki

Najpogosteje imajo brizgalni tiskalniki eno črno kartušo in eno kartušo s tremi barvami. Nekateri tiskalniki, ki imajo več prostora, imajo modro, rumeno in rdečo barvo ločeno v posameznih posodicah.

Barve kartuš

Pri menjavi kartuš izbirate med originalnimi, obnovljenimi in kompatibilnimi kartušami. Originalne so narejene s strani proizvajalca tiskalnika in so najdražje. Kompatibilne so cenejše od originalnih in so narejene s strani različnih proizvajalcev. Obnovljene so reciklirane, ponovno napolnjene in so posledično okolju najbolj prijazne.