Lepota in zdravje

4 nasveti za hujšanje po porodu

2 min branja

Žensko telo je fenomen, kar je še posebej opazno v času nosečnosti, ko bodoče mamice pod srcem nosijo precej velikega otroka. Da je to mogoče in da pride do poroda, se mora telo porodnice močno spremeniti in prilagoditi. Ne gre zgolj za večji trebuh in napeto kožo.

V telesu se notranji organi pomaknejo v druge pozicije, da plodu naredijo dovolj prostora za razvoj. Ko je porod enkrat mimo, se organi počasi postavijo nazaj na svoje mesto in nekako v 6 do 8 tednih je novopečena mamica znova pripravljena na vse tisto, kar je počela pred porodom. Tudi na vadbo in hujšanje.

Po porodu ostane nekaj kilogramov

Jasno je, da vsaka nosečnica pridobi nekaj kilogramov, ki pa niso zgolj tisti, ki se nanašajo na še nerojenega otroka. In kilogrami po porodu žal ostanejo, zato se je potrebno spopasti z njimi. Poleg telesne teže pa je tu še nekaj povešene kože okoli trebuha.

Nekatere porodnice med nosečnostjo pridelajo več, druge manj kilogramov, prav vse pa se jih navadno želijo znebiti, ko je porod za njimi. Zato v nadaljevanju navajamo štiri ključne nasvete za uspešno in zdravju prijazno hujšanje po porodu.

1. Kvalitetna prehrana

V prvi vrsti je treba pripraviti načrt prehranjevanja, ki bo vašemu telesu priskrbelo dovolj energije za vse tisto, kar je pred vami, a hkrati toliko, da bo telo za pretvorbo v energijo uporabilo tudi nekaj nakopičenih zalog. Dejstvo je, da boste aktivne, saj bo malček zahteval kar nekaj vaše pozornosti.

Da bo vaše počutje kar najboljše, bo poskrbela prav raznovrstna in zdrava prehrana, ki bo hkrati omogočila, da se bo vaš malček spoznal z novimi okusi preko zaužitega materinega mleka. Vsekakor bo to najboljši prvi korak proti optimalni telesni teži.

2. Pričetek vadbe

Še posebej tiste bolj aktivne mamice, ki so že pred nosečnostjo redno vadile ali se ukvarjale s kakšnim športom, želijo čimprej nazaj na stara pota. Priporočljivo je, da se do neke mere prične razgibavati in s hojo že kmalu po porodu, a brez pretiravanja.

Hoja po porodu

Pomembno je, da se ženska po porodu razgibava, a počasi.

Telo porodnice je za večje napore pripravljeno šele nekako po 6 do 8 tednih od poroda. Za začetek bo najbolj optimalno izvajati hitro hojo in med postanki opravljati Keglove vaje. Čeprav je trebuh tista točka, ki jo želite napasti, pa vaje za trebušne mišice v prvih dneh vračanja v staro življenje nimajo želenega efekta.

3. Pijte vodo

Morda ste že malce site tega nasveta, a dejstvo je, da mamice v skrbi za otroka hitro pozabijo nase. Takrat se pogosto pojavi prav minus pri vnosu tekočin, kar povzroča dehidracijo in slabo počutje. Pitje vode pa hkrati vpliva tudi na občutek sitosti, kar ima za posledico manjšo željo po hrani, ki je med porodniškim dopustom ves čas na dosegu rok.

4. Tudi spanje vpliva na težo

Že res, da ni enostavno reči novopečenim staršem, naj si vzamejo čas za spanje, a slednje bistveno vpliva tudi na presnovne procese in s tem na telesno težo. Partnerja se lahko dogovorita, kdaj bo kdo »dežuren« v primeru alarma iz otroške sobe, zato bi mamica morala dobiti dovolj časa za kvaliteten spanec.