Šport in prosti čas

Kam po opremo za snowboard?

4 min branja

Snowboard ali deskanje na snegu, ki je nekakšen križanec med deskanjem na vodi, rolkanjem in smučanjem. Prva omenjena športa imata z deskanjem na snegu skupen en predmet – desko kot osnovno opremo za premikanje, ki je prilagojena glede na površino. Smučanje pa je tisto, ki si deli prav to – isto površino. Kljub podobnim vremenskim razmeram pa gre vendarle za popolnoma drugačna športa, ki zahtevata specifično opremo, prilagojeno potrebam določenega športa in športnika, ki jo izvaja.

Deskanje na snegu ali snowboard je bolj kot ne mlad šport, ki se je razvil v 60-ih letih prejšnjega stoletja, njegova popularnost pa je hitro rasla. O tem nenazadnje priča tudi prisotnost na zimskih olimpijskih igrah. Z razvojem športa se je poleg tehnike hitro razvijala oprema, ki še danes sledi razvojnim trendom, vpeljuje nove tehnologije in materiale, ki omogočajo še prijetnejše in učinkovitejše deskanje. Kaj vse pa je pravzaprav potrebno imeti, da se lahko odpravite na zasnežene strmine?

Snowboard deska

Deska za sneg je gotovo tista osnova, na katero ne pozabi nihče. Extreme Vital (SNOWBOARD OPREMA) ponuja raznoliko ponudbo desk, ki so primerne za najrazličnejše ljubitelje tega športa. Kot najbolj univerzalne med deskami veljajo freestyle snowboardi. Znotraj te kategorije, ki je prav tako razvejana, bodo desko zase gotovo našli tako začetniki kot izkušeni deskarji, ki si želijo uživati predvsem na urejenih smučiščih. Za tiste, ki bi se želeli osredotočiti na trike in raziskovanje vseh mogočih vragolij, pa bodo primernejši snowboardi, ki so načeloma mehkejši, kar lajša izvajanje rotacij, vožnjo po objektih, pristanke, hkrati pa je specifično oblikovan tudi njihov profil.

Freestyle snowboard Burton Ripcord 2022

Freestyle snowboard Burton Ripcord (2022) – Extremevital.com

Deskarji, ki radi uživajo izven označenih in urejenih prog, pa se bodo odločili za freeride snowboarde. Ker vožnja po neurejenih področjih zahteva večjo mero nadzora, so te deske trše in daljše, kar deskarju zagotavlja večjo stabilnost in boljšo kontrolo nad gibanjem, tudi ob visokih hitrostih.

Poleg teh desk pa Extreme Vital ponuja tudi ženske snowboarde, ki so prilagojeni specifikam ženske anatomije. Snowboardi so načeloma nekoliko ožji in krajši ter mehkejši za lažji nadzor. Tudi znotraj te kategorije so na voljo različni modeli, ki ustrezajo raznolikim stilom vožnje.

Otroški snowboardi pa so ustvarjeni za manjše mere, pa tudi sicer so prilagojeni stopnji znanja oziroma za uvajanje v deskarske kroge. Otroški snowboard je mehkejši, za prve deske je priporočljivo, da so raje nekoliko krajše kot daljše, saj to lajša nadzorovanje deske.

Otroški snowboard Burton Kid Riglet 2022

Otroški snowboard Burton Kid Riglet (2022) – Extremevital.com

K snowboard deski pa vedno sodijo tudi vezi, od katerih je lahko odvisno udobje vožnje in odzivnost. Pomembno je, da vezi omogočajo dober oprijem in stabilnost, izbirate lahko med različnimi materiali, ki se razlikujejo tudi po teži. A resnična kvaliteta vezi je njihova zanesljivost, ki vam bo omogočila suvereno vodenje in nadziranje snowboarda.

Snowboard čevlji

Pri izbiri snowboard čevljev morate seveda slediti temu, kakšen snowboard imate. Na voljo so tako otroški, ženski kot moški modeli čevljev, znotraj vsake kategorije pa so specifike, ki vas utegnejo zanimati.

Snowboard čevlji Deeluxe ID Team 2022

Snowboard čevlji Deeluxe ID Team 2022 – Extremevital.com

Snowboard čevlji morajo nuditi zadostno mero udobja in toplote, da boste preprečili prezebla stopala, hkrati pa morajo tudi zagotoviti prileganje obliki stopalnega loka. Predel gležnja mora dajati oporo, kar je hkrati tudi osnova za prenos energije in moči z nog na snowboard. Čevlji s specializiranim podplatom lahko pomembno vplivajo na blaženje tresljajev in vibracij, kar pomeni bolj gladko vožnjo.

Snowboard oblačila

Del snowboard subkulture so bila od nekdaj tudi oblačila. Predvsem od vas je odvisno, ali boste sledili vizualnim trendom, gotovo pa odhod na deskarski izlet zahteva ustrezna oblačila, ki vas bodo grela, ohranjala suhe ter omogočala samo gibanje.

Skrb za odvajanje vlage se začne že pri izbiri spodnjega perila in osnovnih, spodnjih slojev oblačil, ki morajo ponujati dober pretok zraka. Srednji sloj, ki največkrat zajema pulover, naj poskrbi za ohranjanje toplote, nato pa je na vrsti še zgornji sloj, značilne snowboard jakne ali bunde ter hlače.

Ženska snowboard oblačila Picture 2022

Ženska snowboard oblačila Picture (2022): hlače Treva, bunda Pluma, rokavice Kakisa – Extremevital.com

Zunanja oblačila izberite glede na stil deskanja in mode. Za deskarje značilni ohlapnejši kroji bund in bolj ergonomsko oblikovani modeli naj nudijo zaščito pred zunanjimi dejavniki (vlago snega, vetrom …). Seveda pa ne pozabite na primerne nogavice, rokavice, kapo, podkapo in buf.

Zaščitna in dodatna oprema

Osnova zaščitne opreme za deskanje na snegu je seveda snowboard čelada, ki naj se dobro prilega vaši glavi. Pri tem lahko pomagajo tudi modeli, kjer je širino mogoče prilagajati. Podloga čelade bo poskrbela za udobje in toploto, nekateri modeli pa se osredotočajo na zagotavljanje zračnosti. K čeladi sodijo še očala, ki so na voljo z različnimi lečami.

Snowboard očala in čelada Smith 2022

Snowboard oprema Smith (2022): očala Knowledge OTG, čelada Mission – Extremevital.com

Očala naj vam nudijo zaščito pred škodljivimi UV žarki, dobro je tudi, da so oblikovana za preprečevanje rošenja. K zaščitni opremi pa sodi tudi ščitnik za hrbet.

Specializirana športna trgovina Extreme Vital nudi tudi dodatno opremo za snowboard, kot so torbe za vašo desko, oprema, ki jo boste potrebovali na turnih izletih, in nahrbtniki, kamor boste pospravili vse potrebno. Prav tako je na voljo raznoliko orodje, s katerim boste svojo desko in opremo vzdrževali v dobrem stanju.