Lepota in zdravje

Kako se znebiti glivic na nohtih?

2 min branja

Glivice na nohtih so pogosta težava, ki lahko doleti vsakogar. Z njimi se okužimo na različne načine. Dobite jih lahko, če hodite bosi po površini, kjer se je pred tem sprehajal nekdo, ki glivice že ima. Lahko se razvijejo tudi kot posledica znojenja v zaprti obutvi in nogavicah.

Eden od tipičnih pokazateljev, da so se glivice že precej razmnožile, so lomljivi in krhki nohti rumenega odtenka. Če ne ukrepamo pravočasno, noht zaradi njih lahko celo odpade.

Drugi pokazatelji glivic

Pod nohtom se najprej pojavijo belo rumene pikice. Sčasoma se obarva cel noht, ki postaja vse bolj krhek. Struktura nohta se lahko povsem uniči, tedaj noht odpade. Prisotne so hude bolečine, ki povzročajo oteženo gibanje. Če je okužba lažja, lahko pomagajo že povsem naravne metode zdravljenja.

Odpravljanje glivic na nohtih na naraven način

Če je okužba z glivicami lažja, si lahko pomagate s kar nekaj naravnimi metodami, ki so se izkazale za uspešne. Ena od najučinkovitejših naravnih metod zdravljenja glivic je jabolčni kis. Glivice se namreč dobro razmnožujejo v bazičnem okolju. S kisom zadevo nevtralizirate in tako preprečite širjenje okužbe.

V plastično vedro natočite vodo in vanjo vlijte približno deciliter jabolčnega kisa. Stopala pomočite v mešanico in jih namakajte vsaj pol ure. Nato jih temeljito sperite. Postopek ponavljajte toliko dni zapored, da se povsem rešite okužbe.

Jabolčni kis za glivice

Z jabolčnim kisom preprečite širjenje glivic, saj ne uspevajo v kislem okolju.

Rezultat postopka je lahko učinkovitejši, če mešanici po približno 20 minutah dodate še sodo bikarbono. V tem primeru morate stopala, preden jih temeljito sperete, namakati vsaj še naslednjih 20 minut.

Hrana, ki se jo morate v času glivic izogibati

Če imate glivice, je dobro, da se izogibate uživanju belega in rjavega sladkorja, medu, glutena, kofeina, prekajenih izdelkov, nasičenih maščob ter živalskih beljakovin, na primer mesu, siru in skuti.

V tem času se izognite tudi prekomerni uporabi antibiotikov. Poskusite se osredotočiti na druge, bolj zdrave alternative. Če pa morate antibiotike obvezno jemati, si priskrbite probiotike. Ti namreč v telesu pomagajo ohranjati zdrave bakterije.

Splošni koristni nasveti

Preventiva je vedno boljša od kurative. Tudi v primeru glivic na nohtih. Če torej želite preprečiti nastanek glivične okužbe, je pomembno, da nosite, če se le da, čim bolj odprte čevlje. Glivice namreč najbolje uspevajo v vlažnem in temnem prostoru.

Noge pred nastankom glivic lahko dobro zaščitite tudi z rednim obiskom pri pedikerju. Njihovo rast boste učinkovito preprečili še s temeljitim čiščenjem konic nohtov. Za piko na i nohte na nogi vsaj dvakrat na dan namažite z oljem čajevca.