Zanimivo

5 nasvetov za čiščenje kitare

2 min branja

Kitara je prekrasen instrument. Prijetna je tako za igranje kot poslušanje, prav tako pa tudi na pogled. Navadno jo postavimo na stojalo v kot sobe ali s pomočjo ustreznega držala obesimo na steno. Je pa kitaro seveda treba tudi redno čistiti. In ne gre zgolj za brisanje prahu, kakor menijo mnogi.

Seveda je prah tisti, ki kliče po rednem čiščenju, a se na kitari nabere kar nekaj umazanije še kje drugje. Redno vzdrževanje in čiščenje kitare vam bo pomagalo, da bo dolgo ostala lepa in sijoča ter vas navduševala v uricah, ko boste igrali nanjo.

1. Čiščenje prahu

Enostavno bi lahko rekli, da je za brisanje prahu s kitare najbolje uporabiti krpo iz mikrofibre in je zadeva rešena. Tudi tako bi do neke mere šlo, a vendarle je kitara sestavljena iz različnih delov in materialov, ki jih gre očistiti nekoliko drugače.

Še najbolje je, kadar imamo na voljo kovček za kitaro, a tudi tja se zna prikrasti prah. Prahu nikoli ne brišemo z umazano krpo, z vlažno pa le določene površine. Še posebej občutljive so lakirane akustične in klasične kitare, zato pri čiščenju previdno.

2. Čiščenje strun

Za čiščenje strun obstajajo posebna čistila in krpice. Strune so lahko kovinske ali iz najlona, zato pred čiščenjem vsekakor preverite, ali imate v roki ustrezno čistilo.

Strune boste najbolje očistili z namensko krpico, ki bo z njih kot magnet pobrala prah. Za temeljito čiščenje kitare odstranite strune in jih nato po potrebi zamenjate z novimi, saj se rado zgodi, da se stare pri ponovnem navijanju poškodujejo.

3. Kovinske površine

Kitare so navadno sestavljene iz vsaj treh materialov (les, kovina, plastika), zato je potrebno pri čiščenju uporabiti različna čistila, krpe in druge pripomočke. Kovinske površine očistimo umazanije in jih spoliramo z ustreznim sredstvom.

Čiščenje električne kitare

Za čiščenje električne kitare boste potrebovali druga čistila.

Pri igranju na kitaro so prsti ves čas v stiku s kovinskimi prečkami na vratu kitare, pogosto se dotikamo še vijakov za navijanje strun in uglaševanje. Ne glede na to, da skrbimo za osebno higieno, pa s prsti in dlanmi vedno od nekod prinašamo umazanijo, katere del sta lahko tudi odmrla koža in znoj.

4. Lesene površine

Čiščenje lesenih površin na kitari lahko opravite z vlažno krpo, površino osušite in uporabite zaščitno razpršilo ali premaz, s katerim zatesnite vse morebitne poškodbe na lesu. Ker so kitare izdelane iz različnih vrst lesa, se prej prepričajte, za katero gre in temu primerno kupite še čistilo ter ostale pripomočke za čiščenje.

5. Preverite vse dele kitare

Ko nastopi čas za spomladansko čiščenje kitare, je dobro preveriti in očistiti prav vse dele. Odstranite strune in jih zamenjajte z novimi, pred tem pa preverite vrat kitare, morda je potrebno zategniti kakšen vijak, poskrbeti za sedlo ali prečko.

Ko ste prepričani, da je vse v najlepšem redu, kitaro skrbno očistite in pazite, da je pri tem ne poškodujete. Tako vam bo lahko služila še dolga leta in vam nudila obilico zadovoljstva ob igranju nanjo.