logo

Kako izbrati prave smučarske čevlje?

Ali ste vedeli, da na trgu obstajajo t. i. specialisti za prileganje smučarskih čevljev? Njihova prednost oziroma posebnost je natančna izmera nog in stopal, kar poteka z več kamerami naenkrat. Kamere zelo precizno posnamejo obliko noge in na ta način zabeležijo vse njene pomembne mere, obenem pa pomagajo pri izbiri in prileganju čevljev. Vsi izmerjeni podatki se nato shranjujejo v posebnih bazah. Iz teh se lahko tudi kasneje razbere kakršne koli spremembe na nogi, na primer v povezavi z rastjo, občutljivostjo, širino in možnimi spremembami stopal.

Smučarski čevlji

Pazite, da boste kupili smučarske čevlje, ki vam bodo povsem ustrezali.

V današnjem prispevku pa vas bomo raje poučili, kako lahko izberete prave smučarske čevlje na povsem preprost način, brez uporabe kakršnih koli kamer ali drugih pametnih naprav. Pozorni boste morali biti le na nekaj dejavnikov, da boste na belih strminah povsem zadovoljni in da bo smučanje potekalo še bolj tekoče.

Če se vam bo pri izbiri pravih smučarskih čevljev kljub jasnim in natančnim navodilom kjer koli zataknilo, pa se še vedno lahko brez slabe vesti ali sramu obrnete na prodajalce tovrstne opreme. Ti vam bodo z veseljem svetovali, saj imajo na tem področju primerna znanja in izkušnje. Lahko se obrnete na strokovnjake specializirane športne trgovine Extreme Vital, kjer so vam na voljo vrhunski moški, ženski in otroški smučarski čevlji. Njihovo celotno ponudbo lahko preverite na spletni strani:

Izbira smučarskih čevljev: trdota, velikost in namembnost

Če smo vas ujeli v trenutku, ko se ravno odločate za nakup novih smučarskih čevljev, boste morali pri izbiri tovrstne opreme še posebej paziti na tri pomembne dejavnike. To so trdota, velikost in namembnost.

Trdota smučarskih čevljev

Trdota smučarskega čevlja je najpogosteje izražena s »flexom«. Ta je navadno zapisan že pri poimenovanju smučarskih čevljev. Izražen je s številko. Flex vam torej pove, kolikšno silo potrebujete, da lahko čevelj za smučanje upognete naprej. Pri izbiri trdote se upoštevajo moč smučarja, njegova fizična kondicija, način smučanja in teža.

Smučarski čevlji Scarpa F1 2019

Lahki in udobni smučarski čevlji Scarpa F1 2019 (Extremevital.com)

Najtrši smučarski čevlji so namenjeni rekreativcem. Zanje je značilen flex indeks 130. Po takšnih čevljih za smučanje posegajo predvsem vrhunski rekreativci, agresivni smučarji, bivši tekmovalci in nekoliko težji smučarji. Večina od dobrih rekreativnih in aktivnih smučarjev izbere čevlje s flexom med 100 in 120. Za začetnike in lažje smučarje priporočamo mehkejše smučarske čevlje, ki imajo flex med 80 in 100.

Velikost smučarskih čevljev

Ena od pomembnejših lastnosti čevlja za smučanje je tudi njegova velikost. Smučarski čevlji namreč predstavljajo stik smučarja s smučko. Lahko rečemo, da delujejo kot medij, preko katerega se sile s smučarja prenašajo na smučko. Če si boste na primer izbrali vrhunske smučarske čevlje in bodo ti preveliki, s tem ne boste dosegli prav veliko. Če je tak čevelj prevelik, boste s tem močno otežili vodenje smuči.

Smučarski čevlji Salomon X Pro 80 2018

Cenovno ugodni smučarski čevlji Salomon X Pro 80 2018 (Extremevital.com)

Velikost smučarskega čevlja je podana v milimetrih. Ti predstavljajo dolžino notranjega čevlja. Svojo dolžino boste najbolje določili tako, da izmerite dolžino stopala. Priporočamo vam, da izmerjeni dolžini dodate 3 milimetre. Ko boste obuli izbrane smučarske čevlje, se morajo vaši prsti dotikati sprednje stene čevlja. Ko boste čevelj zapeli, se postavite v položaj smučarja. Vaši prsti se morajo malenkost odmakniti od sprednje stene čevlja.

Smučarski čevlji se med seboj razlikujejo tudi po širini. Na trgu lahko najdete tudi take, ki so v prvi vrsti namenjeni smučarjem s širšim ali ožjim stopalom.

Namembnost smučarskih čevljev

Namembnost smučarskih čevljev pove, kakšnemu smučanju so tovrstni čevlji namenjeni. Glede na ta podatek številni proizvajalci smučarske čevlje delijo na več skupin, na primer na all-round moške smučarske čevlje, all-round ženske smučarske čevlje, racing, freeski in na otroške smučarske čevlje.

Otroški smučarski čevlji Nordica Dobermann GPTJ 2019

Otroški smučarski čevlji Nordica Dobermann GPTJ 2019 (Extremevital.com)

Če se boste torej držali prav vsega, kar smo vam ravnokar zaupali, in boste za piko na i izbrali še priznanega proizvajalca smučarskih čevljev, boste izbrali vrhunske čevlje, s katerimi se boste lahko brez težav podili po belih strminah.

Povezani prispevki