Avtomoto

Odbijači za različne znamke vozil

2 min branja

Odbijači na avtomobilih niso bili vedno prisotni. Šasija prvih avtomobilov je bila precej enostavna. Denimo v muzeju podjetja Mercedes, ki prikazuje celotno zgodovino razvoja avtomobilizma, si lahko ogledamo, kakšni so bili prvi koraki in pomisleki. Na srečo so bile prisotne tudi ženske in eden prvih in koristnejših dodatkov na avtomobilu so tako postale luči, da je bil avto uporaben tudi ponoči.

Odbijači

Osnovna naloga odbijačev je varovanje vozil pred poškodbami pri trku.

Vozila pa so se kaj kmalu znašla v mnogih neprijetnih situacijah in mnoge izmed njih so žal vodile v trčenja. Niti ni pomembno, ali je vozilo trčilo v bližnji skedenj, drevo ali drugo vozilo, v vsakem primeru je nastala škoda na karoseriji vozila in tu se pojavi največji problem. Škoda, ki jo je potrebno popraviti po takšnem trku, običajno ni majhna. Če gledamo iz današnjega stališča, ko vse skupaj merimo prej v denarju in izgubljenem času – oziroma v času, ko smo zaradi popravila brez lastnega vozila, je škoda lahko precejšnja. Včasih pa je tak trk v prvi vrsti pomenil veliko dela, potrebne je bilo mnogo lastne iznajdljivosti in zagotovo tudi denarja, saj si lahko predstavljamo, da barve in vse ostalo ni bilo prav poceni.

Odbijači varujejo vozilo pred težjimi poškodbami

Odbijači torej varujejo površino vozila pri trkih. V praksi to največkrat pomeni pred trki drugih vozil, seveda pa je mogoče, da se naleti tudi na karkoli drugega, od drevesa, ograje, skale, pa do kupa snega. Vse naštete reči lahko dodobra poškodujejo karoserijo vašega vozila.

BMW odbijač

Veste, na kateri avtomobil se poda odbijač na sliki?

Zato so že pred davnim časom pričeli razvijati vse kvalitetnejše odbijače. Ti se med seboj razlikujejo po marsičem. Prva razlika, ki je opazna na oko, je njihova velikost in predvsem višina. Pri nekaterih vozilih so precej tanki, pri drugih pa objamejo skorajda celoten sprednji del karoserije vozila. Pogosto imajo zaradi aerodinamike sprednji odbijači znotraj sebe skrite tudi žaromete in druge luči. Nekatere vrste odbijačev so prevlečene z gumo, drugi so iz plastičnih mas, nekateri precej kovinski. Razlike so tudi v sami barvi. Zaradi lepšega izgleda vozila se pogosto uporabljajo odbijači v barvi karoserije vozila. Seveda so takšna vozila dražja, pa tudi ko pride do popravila škode, je potrebno globje seči v žep.

Odbijači so torej zelo enostaven izum, ki ga poznamo že zelo dolgo časa. Njihov namen je varovanje vozila, na lastniku vozila pa je, da se odloči, kakšne odbijače si želi in kakšen dizajn bo njegovemu jeklenemu konjičku najbolj ustrezal.