Posel

Ročno in robotsko varjenje – primerjava uporabnosti

2 min branja

Varjenje velja za najbolj uporaben način spajanja kovin, ki nam pride prav v najrazličnejših panogah in industrijah – vse od izdelave avtomobilov do gradnje nebotičnikov. Ročno varjenje zahteva dobro izurjenega in natančnega varilca, prav tako pa je v nekaterih primerih lahko nevarno. Da bi se varjenje poenostavilo, se zato marsikje uporablja robotsko varjenje, ki prinaša tako prednosti (avtomatizacijo procesa in učinkovitost) kot tudi pomanjkljivosti.

Robotsko varjenje in njegove prednosti

Ročno varjenje zahteva dobrega mojstra, vendar se tudi pri najboljših občasno pripetijo napake. To pomeni, da se dela škoda pri materialu, prav tako pa pri času, ki je potreben za izdelavo proizvodov. Ker je robotsko varjenje precej bolj konsistenten proces, lahko pričakujemo vedno popolnoma enake vare, pri katerih ni nobenih odstopanj ter napak, zato prihranimo pri porabi materiala.

Robotsko varjenje

Robotsko varjenje je hitro, natančno, učinkovito in varno.

Druga prednost robotskega varjenja je, da poteka po najbolj optimalnem zaporedju gibov in izjemno hitro, brez vsakršnih motenj. To pomeni, da je proizvodnja hitrejša, pri njej pa tudi prihranimo pri energiji. Roboti si pač ne vzamejo časa za odmor, nimajo bolniškega staleža in podobno. Kako hitra je zato proizvodnja? V primerjavi z ročnim varjenjem kar precej.

V sami proizvodnji pa se lahko pri robotih poskrbi za prihranek še na en način: odpravi se delovne poškodbe. Varnost pri delu je za vsakega delodajalca izjemnega pomena, zato velja poskrbeti za pomoč robotov, ki zmanjšajo tveganja, v kolikor je to le mogoče.

Kdaj je robotsko varjenje najbolj uporabno?

Za začetek priznajmo, da je ročno varjenje pri izdelavi mnogih produktov še vedno edino, ki ga lahko uporabimo, prav tako pa brez njega ne gre pri konstrukcijah, ki jih je potrebno sestavljati in variti na sami lokaciji. Varjenje z robotom pride prav le v primeru, ko izdelek ali polizdelek v celoti naredimo v proizvodni hali. Tu se uporablja tako popolno robotsko varjenje kot delno oziroma polavtomatsko, pri katerem je prisotnost človeka še vedno nujna: operater poskrbi za nalaganje in razvrščanje varjencev ter za raztovarjanje končanega izdelka.

Ročno varjenje

Ročno varjenje omogoča večjo fleksibilnost in delo na sami lokaciji.

Celostna uporaba robotov je pri varjenju smiselna, kadar je kritično pomembna popolna natančnost varov, kadar gre za veliko količino izdelkov, ki zahtevajo vedno enake, ponavljajoče vare, ali pa, ko se vari varjence visoke vrednosti. Kadar je proizvodnja manjša, pa se odločimo za polavtomatsko varjenje. To zagotavlja kakovost varov in natančnost brez napak, vendar hkrati omogoča tudi hitro prilagajanje na izdelavo novega produkta, prav tako pa je zagotovljen veliko krajši čas dela, kot bi ga omogočalo ročno varjenje. S polavtomatskim robotskim varjenjem se torej prihrani pri stroških dela, zato smo lahko bolj konkurenčni pri ceni in zagotovimo krajše dobavne roke.

Za razliko od robotskega uporabljamo ročno varjenje v sami proizvodnji takrat, kadar bi lahko prišlo do težav zaradi samih materialov (kovin in zlitin) ter kadar se vari manjšo količino izdelkov oziroma unikatne izdelke. Prav tako je potrebno v večini manjših proizvodenj vzeti v obzir, da je pri robotskemu varjenju omejena dimenzija varjencev. Največkrat pa se ročno varjenje seveda uporablja pri raznih montažah in postavitvah kovinskih konstrukcij, kjer druge vrste spajanja kovinskih delov niso mogoče. Varjenje je namreč marsikdaj boljše kot kovičenje, saj zagotavlja popolne spoje posameznih delov.