Internet

Primerjava ponudnikov registracije domen

2 min branja

Vsaka spletna stran ima svoj spletni naslov, ki mu pravimo domena. Sestavljena je iz imena in domenske končnice. Če si ogledamo primer naše spletne strani, je celotna domena endva.si – ime domene je torej endva, domenska končnica pa je si. Med obema deloma stoji pika.

Če bi tudi vi želeli imeti spletno stran, boste morali registrirati svojo domeno. Izmisliti si boste morali kombinacijo imena in končnice, ki si jo pred vami ni izmislil še nihče. Vsaka domena je namreč povsem unikatna, tako kot je unikaten tudi vsak naslov prebivališča.

In koliko domena stane? Odvisno. Na ceno v prvi vrsti vpliva njena domenska končnica. Eno izmed najbolj pogostih vrhnjih domen (si, com, net, eu, org, info, …) boste lahko registrirali za ceno od 5 pa vse do 20 ali več evrov. Razlike v ceni so tako velike zato, ker ponudniki registracije domen lahko sami določijo cene. Nekateri registrarji imajo posebne akcije, kar pomeni, da domeno lahko registrirate že za pičlih 5 €, vendar pa boste za podaljšanje domene po vsej verjetnosti morali odšteti več. Drugi pa imajo cene postavljene nekoliko višje, npr. 15 €, a imajo ceno za podaljšanje enako ceni registracije. Obstajajo pa tudi takšni, ki imajo cene zastavljene višje, tako za registracijo kot podaljšanje, zato je pred registracijo domene potrebno narediti analizo, pri katerem izmed mnogih ponudnikov je domeno najpametneje registrirati.

Takšna analiza pa lahko vzame veliko časa – ravno zaradi dejstva, da je registrarjev v Sloveniji ogromno. Že večjih registrarjev je precej, manjših, ki imajo cene postavljene višje, pa še toliko več. Pa vendar vam analize ni potrebno opravljati, saj jo je opravil že nekdo namesto vas. Res je, na povezavi si lahko ogledate primerjavo ponudnikov registracije domen. Na seznamu največjih domačih registrarjev boste videli, katera izmed domen je pri posameznem registrarju najcenejša. Prav tako pa si poglejte tudi vstopno stran, saj boste tam dobili podatek, pri katerem registrarju lahko po najnižji ceni registrirate si, com, net ali eu domeno.

Mnenja uporabnikovMorda še bolj pomembna, kot same cene domen, so mnenja uporabnikov o registrarjih domen. S klikom na posameznega ponudnika domen boste videli, kaj si o njem mislijo njihovi zdajšnji ali morda že bivši naročniki. Takšna mnenja vam dajejo vedeti, kateremu izmed registrarjev lahko zaupate oz. kateri registrarji dajo nekaj na zadovoljstvo svojih strank, kateri pa ne.

Prav tako lahko s prebiranjem komentarjev odkrijete kakšno slabost, ki je s pregledom ponudbe, direktno na strani registrarja, najbrž ne bi odkrili sami.

Preden registrirate domeno, ne pozabite obiskati portala Topdomene.net, kjer boste v le nekaj sekundah seznanjeni, pri katerem izmed ponudnikov lahko domeno registrirate najceneje. Oglejte pa si tudi mnenja naročnikov. Svetujemo vam, da jih upoštevate pri odločitvi, saj z neprijaznim, nestrokovnim ali neodzivnim ponudnikom najbrž še zdaleč ne boste zadovoljni.