Šport in prosti čas

Kako kakovostno preživeti prosti čas?

2 min branja

Kakovostno preživljanje prostega časa je v zadnjih letih postalo predvsem domena premožnejših – tistih, ki si kakovost dejansko lahko privoščijo. Marsikdo si kot kakovostno preživljanje prostega časa namreč predstavlja zgolj stvari, ki zahtevajo kar nekaj finančnih sredstev. In res je, za marsikatero dejavnost so ta nujno potrebna, saj si veliko družin žal ne more privoščiti niti smučanja, niti kopanja, niti obiska kina ali kulturne prireditve. Ni pa res, da so vsi načini kakovostnega preživljanja prostih dni in uric plačljivi ali dragi – najde se tudi marsikaj, kar vas čisto nič ne stane.

Najprej je treba predvsem razmisliti o novi definiciji tega, kaj naj bi bila kakovost. Je kakovostno preživet čas tudi dan, ko si družina oprta nahrbtnike s sendviči in vodo ter se odpravi na bližnji hrib? Vsekakor. Za to, da se imamo lepo, da uživamo v družbi najbližjih, se razgibamo in se hkrati naučimo še česa novega, dejansko ne potrebujemo veliko.

Kako si torej zagotoviti kakovostno preživljanje prostega časa? Poskrbite, da boste v svoje proste urice in dni vključili naslednje:

1. Gibanje

Ni vam potrebno deskati na valovih ali smučati. Gibate se lahko tudi na domačem dvorišču. Sankanje, rolanje, tek, sprehod, hoja v hribe, ristanc in druge otroške igre so odlični načini preživljanja prostega časa za vso družino.

2. Nova znanja

Prosti čas naj bo namenjen spoznavanju novih stvari. Pojdite na izlet nekam, kjer še niste bili. Pojdite v gozd in s pomočjo knjige iz knjižnice odkrivajte različne vrste gob ali sledi živali v snegu. Obiščite soseda čebelarja ali bližnjo kmetijo. Odkrijte zanimive živali v trgovini z ljubljenčki.

3. Druženje

Včasih vsi potrebujemo nekaj osame, da si zbistrimo misli, večina pa rada prosti čas preživlja v družbi. Takrat je dobro izbrati aktivnosti, med katerimi se lahko pogovarjamo. Družina naj se torej raje odloči za piknik na vrtu za hišo ali za druženje ob igranju družabnih iger, kot pa za obisk kina, saj med kino predstavo gledalci ne komunicirajo.

4. »Naredi sam« projekti

Kakšne so vaše ročne spretnosti? Radi ustvarjate? V prostem času se lahko lotite marsikaterega »naredi sam« projekta, ki vas bo napolnil z zadovoljstvom. Prebarvajte staro pohištvo. Izdelajte ptičjo krmilnico. Naučite se zašiti predpasnik. Izdelajte nakit iz modelirne mase …

5. Kultura po malem.

Za splošno razgledanost je pomembno tudi poznavanje kulture. Če so galerije, muzeji in koncerti predaleč ali predragi, se lahko odločite tudi za tiste, ki so na voljo v lokalnem okolju in brezplačni. Glasbi lahko običajno prisluhnete v okviru cerkve ali glasbene šole. Knjižnice pogosto gostijo razstave likovnih del. Društva prirejajo ob praznikih kulturne prireditve, ki predstavljajo njihovo pestro dejavnost …

Kakovostno preživljanje prostega časa je torej dosegljivo vsakomur. Denar ni izgovor – le čas si je treba vzeti.