Zanimivo

Hitro učenje tujih jezikov

2 min branja

Več jezikov kot znaš, več veljaš – a včasih se je težko naučiti že enega samega, še zlasti, če za jezike nimaš »posluha«.

Učenje tujih jezikov je običajno precej dolgotrajno in večina potrebuje kar nekaj let, da se tujega jezika nauči v tolikšni meri, da lahko v njem dejansko komunicira. Kadar se je jezika potrebno zaradi nepričakovane menjave poslovnih partnerjev, menjave službe, selitve ali tudi iz drugih razlogov naučiti na hitrico, pa je tudi to mogoče. Potrebne je seveda veliko volje in veliko truda, prav tako pa je hiter uspeh odvisen od težavnosti slovničnih pravil samega jezika in tega, ali nam je jezik blizu ali ne – verjetno bi se španščine ali našemu jeziku sorodne češčine naučili veliko hitreje kot na primer nizozemščine ali islandščine, ki je morda v živo še nismo slišali več kot enkrat ali dvakrat v življenju.

Za hitro učenje tujih jezikov se je najbolje vpisati na jezikovne tečaje, kjer lahko učitelji z nami delajo individualno. Prav tako jih je potrebno opozoriti, da je nujno, da se jezika vsaj nekoliko naučite v zelo kratkem času – učitelju mora biti jasno, da nimate časa k njemu zahajati pol leta ali leto, da nimate časa za postopno učenje, temveč se morate v prvi vrsti naučiti konverzacije. Tako bo tudi on videl, da lahko razne delovne zvezke kar pospravi, ter raje z vami intenzivno dela na govornem razumevanju ter samem govoru.

Če si to lahko privoščite ali vam morda to ponudi vaš delodajalec (če je znanje jezika potrebno zaradi službe), se seveda lahko odločite tudi za učenje jezika po posebnih postopkih, na primer s poslušanjem v tako imenovanem alfa stanju. Ta metoda naj bi bila bolj učinkovita od drugih in naj bi zagotavljala hitre rezultate.

Učenje tujega jezika v alfa stanju

Učenje tujega jezika v alfa stanju je mnogo hitrejše in bolj udobno.

Kaj še lahko storite? Poskrbite, da boste z izbranim jezikom čim več v stiku. Na spletu poiščite radijsko postajo v njem, na televiziji poiščite televizijski program v njem, poskušajte se naučiti kakšno preprosto ljudsko pesem naroda, ki govori izbrani jezik, na spletu poiščite kak njihov časopis in si ga oglejte. Pomembno je, da tudi doma glasno govorite v tem jeziku – pa četudi to pomeni,da se morate pogovarjati sami s sabo, medtem ko kuhate ali se tuširate.

Če se boste učili katerega od bolj razširjenih svetovnih jezikov, potem si vsekakor velja najti pomočnika. Pri dialogih naj z vami sodeluje partner, sorodnik ali prijatelj, ki ta jezik že obvlada. Če je vaš izbrani jezik nekoliko bolj eksotičen, pa preko družabnih omrežij poiščite kakšnega prebivalca iz države, katere jezik se učite, ter se z njim dogovorite za nekaj pogovorov v živo preko spleta – povejte, da potrebujete malo vaje in klepeta.