Dom in vrt

Zamenjajmo žarnice

2 min branja

Pravijo, da je nekaj tako preprosto, kot zamenjati žarnico. Potem pa ne dolgo nazaj poslušam prepir med možem in ženo o tem, kako že nekaj tednov ni zamenjal ene od žarnic v stanovanju. Če je vendar tako preprosto, se vprašam, zakaj pa je ni zamenjala kar žena?

Ob tem sem se spomnil še na neko raziskavo, ki je pokazala, da se v domači hiši največ ljudi smrtno ponesreči, ko menjajo žarnico ali padejo s postelje. Pazite torej, ko se boste odločili za menjavo žarnice, da boste uporabili dovolj stabilen stol ali lestev. Največkrat ljudje namreč sploh ne uporabijo nobenega dodatnega pripomočka, ampak preprosto splezajo na kuhinjski pult, z drugo nogo potem stopijo na rob umivalnika in pričnejo odvijati staro žarnico.

Trenutek slabosti pri lovljenju ravnotežja in že ste na tleh. Ker smo doma pogosto v nogavicah, nam lahko tudi pošteno zdrsne in že se znajdemo z glavo na enem od robov. Nič kaj prijetno, še posebej ne, če imate med tem v roki žarnice oziroma vsaj eno izmed njih. Ob padcu se vam lahko razbije in steklo vam bo krepko porezalo roko, saj gre za trdo steklo, ki se ne drobi tako lahko.

Žarnice je torej potrebno kupovati po pameti in ravno tako po pameti tudi zamenjati. Če so v stanovanju različne žarnice, pri tem imam v mislih tiste stare z nitko, pa potem nekaj novejše halogenske in najnovejše LED žarnice, se gre v prvi vrsti vprašati za smiselnost takšnega osvetljevanja prostorov. Morda so tiste najstarejše pač preprosto še vedno tam le zato, ker še niso pregorele. Lahko jih pustite, dokler ne spustijo duše same ali pa jih zamenjate z energetsko učinkovitejšimi in veliko bolj varčnimi. LED žarnice namreč porabijo bistveno manj električne energije, in ker se že otroci v vrtcu učijo, da je potrebno paziti, da ne porabljamo preveč elektrike, lahko pričnemo tudi pri zamenjavi pri nas doma.

So takšne in so tudi drugačne

LED žarnicaRazvoj LED tehnologije je v zadnjih dveh desetletjih izjemen. Tako je skoraj že vsak dom dobil nov LED televizor, ledice pa so tudi del baterijskih svetilk, lučk na nekaterih semaforjih, mnogih igrač za otroke in še bi lahko našteval.

Pri nakupu LED žarnice pazite tudi na to ali ima hladno ali toplo svetlobo. Čeprav ni ne z eno niti z drugo nič narobe, pa je hladna predvsem primerna za prostore, kjer nam je pomembna samo moč osvetlitve, torej denimo za osvetlitev kleti, garaže, predprostorov in podobno.

Če bo svetila v kuhinji ali dnevni sobi, kjer boste brali knjigo, igrali namizne igre ali čistili solato in pripravljali drugi jedi, pa si boste gotovo želeli bolj tople svetlobe.