Zanimivo

Kako izbrati pravo maturantsko obleko?

3 min branja

Za vsako žensko je izbira maturantske obleke lahko prava mora. Vendar pa vse želimo izgledati popolne in zapeljive. Tukaj vam bomo dali nekaj napotkov do izbire vaše prave maturantske obleke.

1.) Izberite obleko, eno številko večjo kot ponavadi. Maturantske obleke so narejene enako kot poročne in svečane in običajno so v manjših številkah. Vedno poskusite več slogov, kot ste si zadali. Velikokrat obleka izgleda čisto drugače, ko je oblečena.

2.) Obdržite odprti um. Poskusite čim več stilov oblek. Velikokrat se zgodi, da ženske izberejo obleko, za katero se niti ne bi odločile za poskušanje.

3.) Zberite čim več mnenj, mnenja drugih namreč lahko izboljšajo vaš videz. Povprašajte mamo ali prijateljico, katera barva je na vas videti dobro. Povprašajte jih, v kakšni obleki ste videti najlepši in jih pripravite do sodelovanja. Drugi vas vidijo drugače, kot vi sami sebe, zato je pomembno mnenje drugih ljudi.

4.) Poiščite si strokovno pomoč. V veliko salonih z maturantskimi oblekami imajo svetovalce za obleke. Povprašajte jih, kakšno obleko vam priporočajo, povejte svoje želje in zamisli. Povprašajte, kakšno obleko glede na tip postave priporočajo in poslušajte njihova mnenja.

Pomoč pri izbiri maturantske obleke

Naj vam pri izbiri maturantske obleke pomagajo strokovnjaki.

5.) Svojo maturantsko obleko si poiščite že v zimskem času, saj so zaloge takrat največje. Maturantska obleka se rezervira lahko tudi pol leta prej. Hitreje boste našli popolno obleko, bolj sproščeno se boste počutili. S prijateljicami ali družino rezervirajte termine za poskušanje oblek v salonih.

6.) Ne bojte se sprememb. Skoraj vsako maturantsko obleko je treba pred nošenjem nekje dodelati, saj se vam mora obleka popolnoma prilegati. Preden pa se lotite sprememb na maturantski obleki (krajšanje, oženje ipd.), izberite čevlje, ki jih boste nosili na maturantskem plesu. Čevlji so zelo pomembni pri izbiri obleke, saj spremenijo višino in zaradi tega izgleda obleka krajše. Pazljivi pa bodite pri izbiri čevljev. Čevlji morajo biti udobni, saj boste v njih plesali in preživeli veliko časa.

7.) Nakit in dodatke kupujte istočasno z obleko. Zelo pomembno je, da sta obleka in drugi dodatki v nekem stilu. Velikokrat se zgodi, da na sebe damo preveč različnih stilov in s tem izgledamo kičasto. Pogosto imajo v salonu na izbiro veliko nakita, ki se sklada z oblekami. Pomembno pa je, da ne pretiravamo. Če izberemo zelo bogato, razkošno in okrašeno obleko, potem moramo biti pozorni pri izbiri nakita. Nakit ne sme biti razkošen in kičast, saj je obleka že sama po sebi zelo bogata. K zelo bogatim oblekam paše zelo preprost nakit: perlice, kamenčki in majhne verižice.

Preprost nakit

Poleg razkošne maturantske obleke se poda preprost nakit.

8.) Razmislite o izposoji maturantske obleke. Izposoja je v večini primerov najboljša izbira za vašo maturantsko obleko. Maturantske obleke so nekaj posebnega, zelo svečanega videza, zato je redko, da obleko po plesu še kdaj oblečemo. Kvalitetne obleke so za kupiti zelo drage in z njimi je lahko veliko dela. Še posebej, ko dekleta naročijo svoje obleke preko spleta. Obleke si ne morejo poskusiti, ne vedo svoje velikosti, saj so številke zelo različne, in pa tudi ne vedo, kdaj bo obleka sploh prispela.

Maturantske obleke, naročene preko spleta, je treba veliko prilagajati in popravljati, zato včasih stroški postanejo večji kot sam nakup obleke. V salonih pa imajo ponavadi pri izposoji še vštete šiviljske storitve, s čimer zelo prihranimo. V dobrih salonih imajo zelo drage in glamurozne maturantske obleke priznanih oblikovalcev in blagovnih znamk, tako da se lahko počutite kot zvezdnice na rdeči preprogi. Takšne obleke lahko stanejo celo premoženje, zato je smotrno, da si obleko izposodite v salonu.

9.) Obleko pred plesom poskusite vsaj dvakrat. Velikokrat se zgodi, da se naše telo spremeni, dobimo kilogram več ali pa kakšnega izgubimo. Pomembno je , da se nam obleka prilega in da se v njej počutimo najboljše.