Zanimivo

Varjenje kot hobi: kako pričeti?

3 min branja

Pri varjenju gre v osnovi za visoke temperature, s katerimi segrevamo kovino in dva različna kosa spojimo v nerazdružljivo celoto. A vse skupaj vendarle ni tako enostavno, saj je potrebno poznati osnove materialov ter vedeti, kako v resnici deluje postopek varjenja.

V ta namen so na voljo izobraževalni programi, skozi katere lahko vsakdo pridobi ustrezno znanje in prične z varjenjem. Pa ne govorimo zgolj o poklicnih varilcih. Morda si želite variti zgolj za hobi. Doma, kjer boste ustvarjali različne reči iz kovine. Tudi to je mogoče.

Varnost kot osnova varjenja

Za začetek napišimo nekaj na temo osnov iz varjenja. Vsekakor je priporočljivo obiskati kakšno predavanje na to temo, kjer se boste naučili tako osnov teorije kot prakse. Varjenje namreč poteka v precej zahtevnih razmerah, saj je potrebno biti pozoren na kar nekaj ključnih dejavnikov.

Seveda govorimo o varnosti. Prisotne so izredno visoke temperature, tu je nevaren električni tok, pa tudi različni plini, ki se uporabljajo pri varjenju, kot tisti, ki so posledica samega dela in lahko ogrozijo zdravje varilca. Jasno torej je, da je osnovno poznavanje vsega naštetega nujno, preden se boste lotili prvega vara.

Več o varnosti med varjenjem: https://www.kovinc.si/varjenje/varnost-pri-varjenju

Za varjenje potrebujete ustrezen prostor

Ker se pri varjenju soočamo z nevarnimi plini, iskrenjem in letečimi žarečimi delci, je potrebno imeti za to delo tudi ustrezen prostor. V prvi vrsti je potrebno poskrbeti za to, da ni možnosti, da bi karkoli zagorelo, pa tudi za dobro prezračevanje.

Zaprti in neprezračeni prostori namreč niso kraj, kjer bi si želeli variti. Plini, ki se ustvarjajo pri varjenju, so nevarni za vaše zdravje, zato poskrbite, da boste imeli na voljo okna, ki bodo med varjenjem odprta. Še boljša rešitev pa je seveda ustrezen prezračevalni sistem.

Poskrbite za lastno varnost

Pri varjenju nastajajo izjemno visoke temperature, v bližini je tudi visok električni tok. V prvi vrsti morate poskrbeti za svojo varnost. Nekaj smo že zapisali na temo nevarnih plinov, zdaj pa se dotaknimo še osebne zaščitne opreme.

Varilec mora zaščititi vse izpostavljene dele telesa, zato bomo pričeli pri glavi. Potrebna bo varilna maska, ki bo zaščitila vašo glavo (obraz, oči in vrat). Posebno okence nudi zaščito očem pred nevarnim sevanjem, ki jih lahko močno poškoduje, kot tudi pred letečimi žarečimi delci.

Varilne maske

Kakovostna varilna maska je zelo pomemben del zaščitne opreme varilca.

Varilec lahko uporablja tudi očala za varjenje, a je ob tem izpostavljena njegova koža na obrazu in vratu. Če nadaljujemo, pridemo do negorljivega suknjiča, ki bo zaščitil telo in roke varilca. Ker ostanejo odkrite še dlani in prsti, je jasno, da si bo potrebno nadeti tudi negorljive rokavice, ki morajo varilcu nuditi dovolj občutka pri delu.

Seveda je potrebno obleči tudi negorljive hlače in obuti negorljive čevlje, ki pa naj imajo tudi zaščitno kapico za nožne prste. Tako, kar se tiče osebne varnostne opreme, ste pripravljeni na varjenje.

Odločite se za postopek varjenja

Poznamo več postopkov varjenja, pa omenimo varjenje po postopku MIG, MAG in TIG. Pri MIG varjenju gre za postopek varjenja, ki je dokaj hiter in enostaven, uporablja pa se ga v obratih in ne na prostem. MAG je cenovno najbolj ugodna in najbolj razširjena oblika varjenja, uporablja se za varjenje malo legiranega konstrukcijskega jekla ter tanke in srednje debele pločevine.

Varjenje po postopku TIG poteka z ne-taljivo Wolframovo elektrodo v inertnem plinu, kot sta na primer argon in helij. Gre za dokaj zahteven postopek varjenja, zato morda za začetnika ali zgolj za hobi ne bo najbolj primeren.

Kako začeti z varjenjem?

Ko boste izbrali postopek varjenja, ki ga želite uporabiti, in boste imeli na voljo ustrezno zračen prostor ter zaščitno opremo, pride na vrsto vaja. Nikoli se ne lotite svojega resnega projekta že v prvem koraku. Najprej zgolj trenirajte, varite različne kose kovine in se skušajte izuriti tako, da bodo vaši vari takšni, kot želite.

Izobražujte se! Berite literaturo o varjenju, raziskujte, sodelujte v namenskih forumih in zastavite kakšno vprašanje. Učite se od mojstrov in naj vam ne bo nerodno prositi katerega od njih za ogled njihovega dela.