Šport in prosti čas

Kako se pripraviti na turno smuko?

3 min branja

Resne priprave pred odhodom na turno smučanje so zelo pomembne, saj zagotavljajo varnost in užitek v gorskem okolju, kamor se turni smučar odpravlja. Ena izmed najpomembnejših stvari je, da vedno sledite varnostnim smernicam in preverite razmere v gorah pred odhodom. Osnova vsake turno smučarske odprave pa je seveda tudi ustrezna oprema.

Poleg smuči in palic je ključno imeti pri sebi še plazovno varnostno opremo, vključno z žolno, lopato in sondo. Preden se odpravite na pot, preverite svojo opremo, ali je v dobrem stanju in ali vsi elementi delujejo pravilno. Posebno pozornost namenite plazovni varnostni opremi, saj je hitro in učinkovito delovanje v primeru nesreče odvisno od pravilne uporabe teh pripomočkov.

Smuči za turno smučanje

Pred odhodom na turno smuko je eden bistvenih korakov iz stališča varnosti in ugodja pregled turnih smuči. Načeloma bi bilo dobro, če bi bile pregledane večkrat, a vsekakor vsaj pred odhodom na turo. Preveriti je treba drsno oblogo in robnike ter po potrebi obiskati serviserja za smuči.

Moške turne smuči Salomon MTB Carbon 96 (2024)

Moške turne smuči Salomon MTB Carbon 96 (2024) – Extremevital.com

Bistven del smuči so tudi vezi, ki so pri turnem smučanju še toliko bolj pomembne. Vsaka morebitna poškodba ali nezanesljivo delovanje lahko pomeni razliko med varno smuko in nezgodo, ki se lahko v visokogorju konča tudi tragično.

Plazovna oprema

Turni smučar je, poleg vseh lepot matere narave in gora, deležen tudi morebitnih nevarnosti, ki tam prežijo nanj. Navkljub vsem preverbam opreme in vremenske napovedi se še vedno lahko pripeti kaj neprijetnega. V visokogorju tako ni nič nenavadnega, če se sproži plaz, ki je sila nevaren za vse pohodnike, turne smučarje in druge avanturiste.

Lavinski set Pieps: žolna PRO BT, lopata C660, sonda Alu 260 Sport

Lavinski set Pieps: žolna PRO BT, lopata C660, sonda Alu 260 Sport – Extremevital.com

V tem pogledu je plazovna oprema tista, ki rešuje življenja. Preverite, ali oprema deluje, je funkcionalna, predvsem pa preverite svoje znanje uporabe te opreme že doma. Oprema naj bo čista in natančno pregledana, ne pozabite pa niti na baterije.

Nahrbtnik za turno smučanje

Tudi nahrbtnik je pomembna oprema za turno smučanje. Vanj pospravimo vse od paketa prve pomoči, hrane in pijače do suhih oblačil, ki še kako prav pridejo v okolju, ki je samo po sebi nepredvidljivo in kjer nas hitro preseneti muhasto vreme. Tudi dodatne rokavice naj vam ne bodo odveč.

Plazovni nahrbtnik Pieps Jetforce BT 35L (2024)

Plazovni nahrbtnik Pieps Jetforce BT 35L (2024) – Extremevital.com

Ko se vprašate, kaj vse sodi v nahrbtnik, si zamislite najslabše možne scenarije in kaj bi takrat potrebovali pri sebi. Ugotovili boste, da obstaja kar nekaj reči, ki bi jih sicer pozabili doma. Vsekakor bo bolje, da na turno smuko vzamete kakšno stvar preveč kot premalo.

Dereze in cepin

Dereze in cepin sta ključen del opreme za turno smučanje, saj zagotavljata varnost in oporo na strmih terenih. Pri izbiri in vzdrževanju teh pripomočkov je pomembno biti pozoren na več dejavnikov. Prvi korak je preverjanje, ali imate prave vrste dereze za svoje specifične potrebe. Obstajajo različne vrste derez, namenjene različnim terenom in podlagam, zato je bistveno, da izberete tiste, ki bodo najbolje ustrezale vašim načrtovanim avanturam.

Dereze Grivel Air Tech Wide Evo

Dereze Grivel Air Tech Wide Evo – Extremevital.com

Poleg pravilne izbire je ključnega pomena tudi redno pregledovanje in vzdrževanje derez. Pred vsako turo preverite, ali so dereze v dobrem stanju, brez poškodb in obrabe materiala. Preverite tudi pritrdilne mehanizme, da se prepričate, ali delujejo pravilno, ter če so zobje ostri in nepoškodovani. Vsaka deformacija ali poškodba lahko resno ogrozi njihovo učinkovitost in vašo varnost na zahtevnih terenih.

Cepin Black Diamond Venom (50 cm)

Cepin Black Diamond Venom (50 cm) – Extremevital.com

Tudi cepin sodi v pomembno opremo za turno smučanje in zahteva podobno skrbno vzdrževanje. Preverite, ali je cepin brez rje, poškodb na ročaju in oster. Redno brušenje cepina je ključno, saj zagotavlja, da bo učinkovit pri uporabi za zaviranje in oporo na strmem terenu. Pri nakupu novih derez in cepina bodite pozorni na kakovost materialov in zanesljive pritrdilne mehanizme.

Preverite vremensko napoved

Pred odhodom na turno smuko vedno preverite vremensko napoved za čas, ko nameravate biti zunaj. Prav tako bodite karseda natančni pri lokaciji, na katero se vremenska napoved nanaša. Ne zaupajte enostavnim in nepreverjenim aplikacijam na pametnem telefonu.

Oglejte si raje kredibilne spletne strani, ki objavljajo sveže stanje glede sprememb in stanja vremena, še najbolje pa bo, če si boste ogledali radarsko sliko padavin. V tem pogledu lahko zaupate nacionalnim spletnim portalom, kot je v Sloveniji ARSO.

Ste opravili tečaj?

Ker je turno smučanje precej specifična vrsta športa in rekreacije, je bistveno, da se o njej poučite. Na tečaju boste izvedeli pomembne informacije glede korakov, ki vodijo do varnega turnega smučanja, prav tako pa boste prejeli koristne napotke, kako pravilno uporabljati opremo.

Če ste v turnem smučanju začetnik, bo vsekakor najbolje, da se na nekaj prvih tur odpravite v spremstvu izkušenega gornika ali vsaj v družbi prijatelja, ki ima več izkušenj s smuko v visokogorju. Zapomnite si, ni pomembno samo, kako se s hriba spustite, ampak tudi, kako se nanj povzpnete.